вторник, 11 ноември 2014 г.

Унгарска държавна награда за историчката доц. д-р Пенка Пейковска

      В последния брой (№ 46 от 3-9.11.) в. "Троянски глас" съобщи, че дъщерята на основателя и първия главен редактор на вестника Иван Пейковски е получила "Унгарски златен кръст за заслуги".           Пенка Пейковска за високото унгарско отличие
    
        "Бих искала да изразя дълбоката си благодарност към унгарската държава за признанието, с което удостоява дългогодишните ми усилия за популяризирането на Унгария в България и за развитието на българо-унгарските научни и културни взаимоотношения.
За мен е голяма чест да получа тази високопрестижна награда точно в годината, когато честваме 145-ия юбилей на Българската академия на науките.
Приемам „Унгарския златен кръст за заслуги” като израз на признателност и към институцията, в която работя – Българската академия на науките и нейния Институт за исторически изследвания, които подкрепяха начинанията ми, и към моите български и унгарски колеги, които ми подадоха ръка и без чието участие и ентусиазъм тази награда нямаше да бъде факт.
Унгария и унгарският народ станаха моя творческа и житейска съдба благодарение на унгарските ми учители – професорите историци и етнолози от Будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”, които култивираха искрената ми обич към унгарския народ, дадоха възможност за първите ми научни изяви и ме поощриха да продължа научните си занимания.
Благодаря на моите родители Иван и Мара Пейковски – съпричастни към българо-унгарското дело, които бяха неотлъчно до мен и съпреживяваха успехите и трудностите ми, на дъщеря ми Ивана, която е моето вдъхновение, на унгарските ми приятели и колеги, които поддържат животворна искрата на приятелството.
Наградата ме мотивира да продължа да работя в избраното поприще. Бих искала да я посветя на постиженията от миналото, осъществени от такива ярки творчески личности като Феликс Каниц, Адолф Щраус, Геза Фехер, Марта Бур, които са за мен пример за подражание, и, като преподавал в специалност „Унгарска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, на надеждите на бъдещето – моите студенти."